دبیرخانه امنیت غذایی:‌ شکر و روغن از اقلام کالابرگ حذف شوند
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با بیان اینکه پیشنهاد ما این است که در اقلام کالابرگ، شکر و روغن حذف شود، گفت: بهتر است به جای این اقلام، بودجه بیشتری برای لبنیات اختصاص یابد.

به گزارش اکو اقتصاد، حسن امامی رضوی، رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی امروز در همایش روز جهانی غذا که در ستاد دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، اظهار کرد: در یک سال گذشته با وضعیت خاصی مواجه بودیم. وضعیت مردم، هم از نظر امنیت غذایی و هم از نظر سلامت غذایی، نیازمند توجه جدی است. متأسفانه چارچوب اجرایی در این زمینه، هنوز هماهنگ و یکپارچه نیست.

وی افزود: در سال 1402، سندی تحت عنوان «سند دانش‌بنیان امنیت غذایی» در شورای عالی انقلاب فرهنگی با تلاش جمع بزرگی از دانشمندان این حوزه تدوین شد. همان سند در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی نیز مورد تصویب قرار گرفت و برای اجرای اقدامات اجرایی آن، برنامه‌ریزی شد. این سند که اکنون دو سال از تصویب آن می‌گذرد، شامل 221 اقدام در حوزه‌های مختلف امنیت و ایمنی غذایی است. اجرای موفق این سند نیازمند همکاری همه دستگاه‌های مسئول و نیز مشارکت مردم است. برای مثال، یکی از اقدامات مهم در این سند، توسعه تولید و مصرف نان کامل و سالم در جامعه است.

امامی رضوی با بیان اینکه نان کامل ارزش غذایی بیشتری دارد و سبوس آن برای سلامت مردم بسیار مفید است، گفت: با این حال، در کشور ما هنوز در این زمینه مشکلات جدی وجود دارد. نان بربری برخلاف تصور عموم، بیشترین سبوس‌گیری را دارد و نان لواش و تافتون سبوس گیری کمتری دارند و بین نان‌ها نان سنگک میزان سبوس بیشتری دارد. در حال حاضر حدود 80 کارخانه آرد در کشور، آرد کامل تولید و حدود 600 نانوایی نان کامل پخت می‌کنند اما در شهر بزرگی مانند تهران با جمعیتی حدود 8 تا 9 میلیون نفر، حتی یک نانوایی نان کامل نیز وجود ندارد. وقتی وارد جزئیات می‌شویم، می‌بینیم که موانعی مانند مخالفت برخی اتحادیه‌ها، از جمله اتحادیه نانوایان، مانع گسترش این اقدام می‌شود. جلسات متعددی برای رفع این موانع برگزار شده، اما هماهنگی بین‌بخشی هنوز بسیار ضعیف است. در دبیرخانه شورای سلامت، شش کمیسیون برای پیشبرد سند تشکیل شده، ولی برگزاری جلسات و هماهنگی بین دستگاه‌ها با زحمت فراوان انجام می‌شود. 

رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی بیان کرد: در جلسه کمیسیون اقتصادی وزارت کار، مطالبه من این بود که در اقلام کالابرگ، اقلامی مانند شکر و روغن حذف شود، زیرا این اقلام مصرف بالایی دارند و کاهش آن‌ها به سلامت مردم کمک می‌کند. وقتی این اقلام قبلاً نیز در کوپن‌های مردم گنجانده می‍شد، مصرفشان افزایش می‌یافت، در حالی که بهتر است به جای آن، بودجه بیشتری برای لبنیات اختصاص یابد؛ کالایی که به علت گرانی، مصرف آن در میان مردم به‌شدت کاهش یافته است. این تغییر سیاست‌ها نه‌تنها هزینه زیادی ندارد، بلکه در سطح کلان می‌تواند تأثیرگذار باشد. باید مردم را آگاه کنیم تا غذاهای مفید و سالم مصرف کنند، نه غذاهایی که به سلامتشان آسیب می‌زند.
 

لزوم پرهیز از اسراف در راستای توسعه پایدار 

 سید رضا رئیس کرمی؛ رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در ادامه این مراسم با بیان این که هر انسانی حق دارد به غذای سالم و ایمن دسترسی داشته باشد، اظهار کرد: متأسفانه طی ماه‌های اخیر از غذا به عنوان یک حربه جنگی در غزه استفاده شد و جنایتکارهای صهیونیست با گرسنه نگه داشتن مردم سعی بر وارد کردن فشار به آنها داشتند. 

وی افزود: شعار امسال روز جهانی غذا "حق دسترسی به غذا برای زندگی و آینده‌ای بهتر" تعیین شده است زیرا «غذای پایدار و کافی» نه‌تنها ضامن بقای یک جامعه است، بلکه پیش‌نیاز رشد، ارتقا و بهبود شاخص کیفیت زندگی نسل‌های آینده به شمار می‌آید بنابراین ما بایستی به عنوان رسالت اصلی خود در حوزه سلامت، تقویت امنیت غذایی و تنوع در سبد تغذیه را با تکیه بر دانش، پژوهش و استفاده از فناوری‌های نوین سرلوحه کار خود قرار دهیم.

وی با بیان اینکه موضوع «غذا برای همه و پرهیز از اسراف»، یکی از اساسی‌ترین مباحث توسعه پایدار است، تصریح کرد:‌این امر نیازمند برنامه‌ریزی صحیح در خرید و مصرف غذا، بهبود زنجیره تأمین و نگهداری، آموزش عمومی و همچنین تدوین سیاست‌های حمایتی برای اقشار کم‌برخوردار می‌باشد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به این که ما در مسیر تأمین امنیت غذایی با چالش‌هایی نیز مواجه هستیم، گفت: یکی از چالش‌های مهم، درگیر بودن دستگاه‌ها و سازمان‌های متعدد در حوزه غذاست. اگر این دستگاه‌ها با یکدیگر هماهنگ نباشند، چالش‌های بزرگی در این حوزه ایجاد می‌شود. به همین خاطر، قانون‌گذار در کشور ما دبیرخانه و شورایی را در قالب «شورای سلامت و امنیت غذایی» تشکیل داده است. در این شورا تمامی دستگاه‌های مرتبط حضور دارند و ریاست آن نیز بر عهده رئیس‌جمهور است. این امر نشان‌دهنده اهمیت بالایی است که قانون‌گذار برای این موضوع قائل شده است. بنابراین لازم است ما نیز در سطح اجرایی با یکدیگر هماهنگ باشیم تا بتوانیم عملکرد بهتری داشته باشیم. چالش دیگر، که متأسفانه امروزه بسیار گسترده شده، عادات نادرست غذایی است. مصرف بیش از حد قند و چربی‌های ترانس و استفاده زیاد از غذاهای فست‌فودی، به مشکلات فراوانی در جامعه منجر شده است. آمارهای مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی، بخش قابل توجهی از آن به دلیل تغذیه ناسالم است.

رئیس کرمی خاطرنشان کرد: یکی از اقداماتی که باید با جدیت بیشتری دنبال شود، توجه ویژه به کودکان است؛ چه در زمینه تأمین امنیت غذایی و چه در حوزه آموزش عمومی. لازم است سطح دانش و آگاهی عمومی مردم را نسبت به تغذیه سالم، به‌ویژه تغذیه کودکان، ارتقا دهیم. واقعیت این است که مقابله با سودجویان بدون ارتقای آگاهی عمومی کار بسیار دشواری خواهد بود. شاید وظیفه اصلی ما به عنوان دانشگاه و نهاد علمی این باشد که بتوانیم دانش و آگاهی مردم را افزایش دهیم و در تأمین ایمنی مواد غذایی نقش مؤثری ایفا کنیم.

0 نظر:

نظر بدهید