نقش محوری صندوق‌های درآمد ثابت در عبور از بحران اخیر
گوهر صادق‌نیا، مدیرعامل سبدگردان آگاه، در تحلیل اتفاقات اخیر بازارسرمایه گفت: هفته‌ پایانی خردادماه در حالی آغاز شد که انتظار می‌رفت با اخبار دیپلماتیک مربوط به ششمین جلسه‌ مذاکرات، این مرحله در روز یکشنبه ۲۵ خرداد به سرانجام بهتری برسد؛ اما حمله‌ موشکی بامداد روز جمعه اسرائیل، به‌کلی ورق را برگرداند.

به گزارش اکو اقتصاد،مدیرعامل سبدگردان آگاه  تاکید کرد: پیامدهای این رویداد، همراه باچشم‌انداز صدمات سنگین و افزایش تنش‌ها، به نوسانات شدید در قیمت دارایی‌ها در اقتصاد بین‌الملل منجر شد. در واکنش به این شرایط، نهاد ناظر با هدف کاهش تبعات هیجانی ناشی از جنگ، تصمیم به توقف معاملات و بررسی ابعادموضوع گرفت. با توجه به ضرورت تأمین سرمایه در گردش فعالان حقوقی و تأمین معیشت سرمایه‌گذاران حقیقی، تداوم فعالیت صندوق‌های درآمدثابت و مستثنی کردن آن‌ها از توقف معاملات، اقدامی اجتناب‌ناپذیر بود؛ ازاین‌رو، این صندوق‌ها برخلاف سایر طبقات دارایی به فعالیت خود ادامه دادند.

گوهر صادق‌نیا، ادامه داد: به‌رغم فشار فروش سنگین و ثبت رکورد خروج قابل‌توجه جریان نقد در صندوق‌های درآمد ثابت طی دو روز ابتدایی، وضعیت معاملات در روزهای پایانی هفته به تعادل نسبی رسید و ورودجریان نقد خالص مثبت نیز به ثبت رسید. اگرچه برآیند کلی معاملات به ابطال حدود ۴.۵ درصد از کل واحدهای این صندوق‌ها منجر شد، اما با فروکش کردن جنگ و فراهم شدن زمینه‌ تثبیت نرخ‌های اوراق، اقبال به صندوق‌های درآمد ثابت ــ که در دو روز پایانی هفته‌ گذشته نیز مشهود بود ــ بهبود یافت. انتظار می‌رود این روند در هفته پیش‌رو نیز ادامه یابد.

مدیرعامل سبدگردان آگاه، افزود: هم‌زمانی این تحولات با انتشار خبر آتش‌بس، گمانه‌زنی‌هایی را درباره‌ تغییر در نحوه فعالیت بازار در روزهای پیش رو ایجاد کرده است؛ امری که احتمالاً با تغییراتی در ریزساختارهای بازار با هدف مدیریت شرایط و مهار التهابات جاری همراه خواهد بود.

او افزود: شرکت‌های سبدگردان در این دوره نقش بسیار مهمی در مدیریت بحران و حفظ ثبات بازار ایفا کردند. چون با بهره‌گیری از استراتژی‌های بازارگردانی ــ به‌ویژه در روزهای پرنوسان و سرشار از ابهام ــ تلاش شد تا با تنظیم عرضه و تقاضا، اعتماد به این ابزارها حفظ و تقویت شود. این نهادهای مالی، علی‌رغم مواجهه با چالش‌های عمیق ناشی از شرایط اضطراری و جنگی بی‌سابقه، از جمله تهدیدهای سایبری علیه شبکه بانکی و سیستم‌های پرداخت، با هدف پاسخ‌گویی، شفافیت و تأمین منابع دارندگان واحدهای سرمایه‌گذاری، به‌طور قاطع و کامل از تمامی ابزارهای در دسترس خود برای صیانت از حقوق سرمایه‌گذاران استفاده کردند.

صادق‌نیا توضیح داد: مدیران صندوق‌ها، علاوه بر پرداخت سود نقدی تعهدشده در موعد مقرر، عملکرد ارزنده‌ای نیز در حفظ نقدشوندگی صندوق‌ها از خود نشان دادند. از این‌رو، معاملات هفته‌ گذشته، آزمونی تعیین‌کننده برای سنجش کارایی بازارگردانی هر صندوق و ارزیابی میزان اتکای سهام‌داران به آن‌ها به شمار می‌رود.

او گفت: همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، رفتار سرمایه‌گذاران ــ فارغ از نیاز به تأمین منابع ــ از هیجان‌زدگی اولیه به سمت احتیاط و محافظه‌کاری در روزهای پایانی هفته تغییر جهت داد. بدیهی است زمانی‌که سطح تنش و نااطمینانی از آینده افزایش می‌یابد، بروز چنین رفتارهایی طبیعی خواهد بود. از همین رو، نقش نهادهای متولی در چنین شرایطی بسیار حیاتی تلقی می‌شود، چون نیاز به روشنگری، شفاف‌سازی و اطلاع‌رسانی، بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.

صادق‌نیا افزود: خروج گسترده‌ی نقدینگی در روزهای ابتدایی تا حدی به‌عنوان نوعی «بیش‌واکنشی» نیز قابل ارزیابی بود. با این‌حال، بازگشت تدریجی نقدینگی، در سایه‌ عملکرد قابل دفاع نهادهای فعال در بازار و روی‌آوردن سرمایه‌گذاران به ابزارهای کم‌ریسک، نشان می‌دهد که بازار به‌تدریج در مسیر تثبیت و توجه به متغیرهای بنیادی اثرگذار بر ابزارهای درآمد ثابت قرار گرفته است.

مدیرعامل سبدگردان آگاه گفت: در کوتاه‌مدت، بازار احتمالاً در وضعیت احتیاط و محافظه‌کاری بیش‌تری باقی خواهد ماند؛ از این‌رو، اقبال به ابزارهای با ریسک کمتر، نظیر صندوق‌های درآمد ثابت، افزایش خواهد یافت. یکی از اصلی‌ترین متغیرهای تعیین‌کننده‌ روند فعلی، امکان تداوم آتش‌بس و ترسیم سناریوی روزهای پس از آن است. در میان‌مدت، به‌شرط بهبود شرایط سیاسی و کاهش تنش‌های نظامی، احتمال بهبود تدریجی اعتماد سرمایه‌گذاران و افزایش حجم معاملات وجود دارد. با این حال، انتظار می‌رود که در کنار حضور توأم با تردید و امید سرمایه‌گذاران دربازار سرمایه، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نقش فعالانه‌تری در ساماندهی این بازار ایفا کنند.

صادق‌نیا تاکید کرد: تجربه‌ اقتصاد جهانی نیز نشان می‌دهد عبور ازبحران‌هایی مشابه با وضعیت فعلی کشور، نیازمند حضور همه‌جانبه‌ روسای بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در میدان است. اتخاذ سیاست‌های متناسب با شرایط موجود، و مهم‌تر از آن، اطلاع‌رسانی مؤثر و به‌موقع، می‌تواند به تسهیل تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران و تسریع در بازگشت تعادل به بازار سرمایه کمک شایانی کند. اعلام رسمی سیاست‌های ارزی، تداوم عرضه‌ ارز در سامانه‌ نیما و انتشار آمارهای شفاف از وضعیت اقتصادی، در کنار استفاده از ابزارهای سیاست‌گذاری مانند عملیات بازار باز و سایر سیاست‌های حمایتی، می‌تواند نقش مؤثری در بازگشت اعتماد به بازار سرمایه ایفا کند.

0 نظر:

نظر بدهید