به گزارش اکو اقتصاد به نقل از ستاد خبری دومین همایش و نمایشگاه بینالمللی ایران پتروکم، حمید فدایی، مدیر طرحهای شرکت صنایع پتروشیمی در نشست تخصصی رویکردهای نوین در تأمین خوراک و یوتیلیتی با بیان اینکه بیشتر شرکتهای موجود در منطقه عسلویه برای تأمین آب، برق و پسابها و فاضلاب و خوراک با الزامات و محدودیتهای زیادی مواجه هستند، گفت: ناترازیهای فعلی عموماً در موضوع کمبود گاز است و رویکرد شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ به سمت استفاده از خوراک مایع و ترکیبی است تا وابستگی به گاز را به حداقل برسانیم. این رویکرد را میتوان در طراحی پروژههایی مثل الماس ماهشهر و هرمز دید که گزینه خوراک گازی جذابیت مالی زیادی داشت؛ اما به دلیل ریسکهای خوراک گازی در آینده تصمیم درستی گرفته شد.
وی با تأکید بر اینکه پروژههای موجود بر اساس محصولات میانی و نهایی موجود در سبد محصولات هلدینگ طراحی شده است، گفت: چارهای نداریم جز اینکه برای پیشبرد برنامهها از بضاعت داخلی خودمان استفاده کنیم و این رویکرد در پروژههای بزرگ و میانی و تکمیل زنجیره ارزش رعایت شده است.
فدایی با اشاره به اقدامات صورتگرفته در شرکت پالایش گاز بید بلند خلیجفارس و در ادامه هرمز، گفت: هلدینگ در چند سال اخیر تلاش کرده است تأمین خوراک داخلی شرکتها را از درون خود تأمین کند و در همین راستا پروژههای مهم و با ارزشی توسط بید بلند در خاموشی مشعلها و تأمین خوراک انجام شده است.
در ادامه این نشست خبری، حسین جهری، مدیر پروژه PDH/PP، یوتیلیتی و آفسایت شرکت بید بلند خلیجفارس توضیحاتی را درباره اجرای پروژه نیروگاه برق خود تأمین این پالایشگاه ارائه کرد.
وی با اشاره به قطعی و محدودیت تأمین خوراک در فصول سرد سال، محدودیت تأمین برق در حاشیه شهر بهبهان و خسارتهای مالی ناشی از عدم تأمین برق، گفت: این محدودیتها باعث شد برای اولینبار به دنبال اجرای نیروگاه برق خود تأمین برویم. ضمن اینکه تجربه اجرای این نیروگاه در کشور محدود بوده است.
عباس مجیدی، مدیرعامل شرکت تدبیر انرژی کامل، بهعنوان مشاور پروژه نیروگاه برق خود تأمین بید بلند خلیجفارس با اشاره به ۱۵ برابر شدن قیمت برق برای صنایع در سالهای اخیر، گفت: این عدد برای صنایع پتروشیمی ۱۸ برابر بوده است و ارزیابیهای قانونی در اسناد بالادستی مثل برنامه هفتم و هشتم نشان میدهد این عدد باز همافزایش خواهد داشت و نمیتوان روی تأمین نیروی برق از سوی دولت حساب باز کرد و به هر شکلی باید مسیرهای مستقل تأمین برق را اجرا کرد.
مجیدی به تغییرات زیاد و عدم عمل به وعده دولتها طی برنامههای پنجم، ششم و هفتم در مورد تعهدات تأمین برق، ساخت نیروگاه و سرمایهگذاریهای جدید اشاره کرد و گفت: در برنامهریزیهای جدید دولت بسیاری از تعهدات خود را بر دوش صنایع و بخش خصوصی گذاشته و حتی هزینه خرید سوخت نیروگاهی را هم خود صنعت باید تأمین کند.
وی با اشاره به تفاوت قیمت برق فروخته شده به صنایع، گفت: قیمت برق در صنعت سیمان ۳۵۰۰ تومان است، درحالیکه قیمت برق فروخته شده به پتروشیمیها ۱۵۰۰ تومان است. این رویکرد دولت به سمتی رفته که بخش خصوصی میتواند برق تولیدی را در بورس به فروش برساند. در این شرایط ما چارهای جز تأمین برق توسط خودمان نداریم.
وی با اعلام اینکه موضوع ناترازی برق از سال ۹۸ شروع شد و قرار بود تعدادی نیروگاه جدید ساخته و به مدار بیایند که هنوز محقق نشده و حتی اگر امروز محقق شوند باز هم فاصله زیادی بین تولید و مصرف برق وجود دارد، گفت: واحد یک نیروگاه خود تأمین بید بلند خلیجفارس در حال تست است و واحد اول در پاییز سال آینده آماده بهرهبرداری خواهد بود و در ۲۰ تا ۳۰ سال آینده میتوان روی آن حساب کرد.
یاسر بخشوده نیا، رئیس بهینهسازی و مدیریت انرژی، کربن و آب شرکت بید بلند خلیجفارس ضمن اشاره به پروژه نیروگاه تجدیدپذیر خورشیدی بیدبلند خلیجفارس، گفت: آمارهای موجود از هزینه تمام شده برق در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۳ نشان میدهد که در شرایط فعلی احداث نیروگاههای خورشیدی رغبت بیشتری دارد. البته تغییر قوانین و فشارهای اقتصادی از اصلیترین دلایل حرکت به این سمت بوده است.
وی در ادامه افزود: پروژه نیروگاه خورشیدی بید بلند در ابتدا برای ظرفیت ۱۰ مگاوات طراحی شده بود؛ اما با توجه به نیاز و علاقهمندی که مدیریت مجموعه داشت هیئتمدیره تصمیم گرفت این میزان را به ۱۵.۲ مگاوات تغییر داد.
در ادامه این نشست تخصصی توضیحاتی درباره پروژه باز تخصیص آب با جایگزینی پساب و طرح تأمین خوراک واحد الفین پتروشیمی هرمز از طریق اتان و بوتان ارائه شد.
در این نشست همچنین حاضران به بیان موضوعات و دغدغههای خود درباره کمبود خوراک و قطعی برق و آب و یوتیلیتی پرداختند.