۲۹ درصد صهیونیست‌ها در سودای مهاجرت از سرزمین های اشغالی
جنگی که اسرائیل از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ علیه مردم نوار غزه به راه انداخت، محدود به نابودی زندگی فلسطینی‌ها نشده و تبعات پنهان و آشکار متعددی نیز بر زندگی ساکنین اراضی اشغالی داشته است، به ویژه اینکه این حمله با واکنش حمایتی حزب الله لبنان از غزه همراه شد.

به گزارش اکواقتصاد، در طول 10 ماه گذشته مناطق شمالی فلسطین اشغالی، زیر آتش حزب‌الله قرار گرفتند که در نتیجه آن بیش از 63 هزار نفر مجبور به تخلیه خانه‌های خود از این مناطق شدند. اما آوارگی تنها آسیب این جنگ بر ساکنین اراضی اشغالی نیست؛ کاهش اعتماد به نهادهای حاکمیتی، کاهش خوش‌بینی نسبت به آینده اسرائیل، افزایش فقر و تنزل سطح درآمدها، بروز احساس ناامنی در بین ساکنین مرزهای شمالی، افزایش بیمار‌ی‌ها و ناراحتی‌های روانی و همچنین سیر صعودی مهاجرت معکوس از دیگر تبعات این جنگ بر زندگی اسرائیلی‌هاست.

در این رابطه یافته‌های نظرسنجی جامع «مرکز تأثیر یهودی» (CJI) تصویر پیچیده‌ای از جامعه اسرائیل در زمان حال را نشان می‌دهد. این نظرسنجی نشان می‌دهد که در حال حاضر 29 درصد مردم به فکر مهاجرت به خارج از اراضی اشغالی هستند، اگرچه اکنون تنها 2 درصد در روند واقعی جابجایی قرار دارند. اما این آمار می‌تواند در صورت ادامه ناامنی و جنگ، افزایش یابد. همچنین 71 درصد از اسرائیلی‌ها نسبت به زندگی در اراضی اشغالی در ماه‌های آینده خوش‌بین نیستند.

نکته دیگری که از این نظرسنجی به دست آمد این است که در حدفاصل 7 اکتبر تا به امروز تقریباً 50 درصد از اسرائیلی‌ها مجروح شده‌اند یا فردی را می‌شناسند که در خلال نبرد اخیر دچار مجروحیت شده است. این گزاره مؤید آسیب جدی مادی و معنوی جنگ بر جامعه اسرائیلی است.

در ارزیابی از وضعیت روابط دیپلماتیک رژیم صهیونیستی پس از آغاز عملیات وحشیانه ارتش رژیم صهیونیستی در نوار غزه، 84 درصد اسرائیلی‌ها اعلام داشته‌اند که از وضعیت دیپلماتیک رژیم صهیونیستی در عرصه بین المللی راضی نیستند. 69 درصد از صهیونیست‌ها، چیزی را که خود از آن با عنوان ادعایی یهودی‌ستیزی جهانی یاد می‌کنند را به اندازه تهدیدات نظامی برآمده از جنگ اخیر به مثابه تهدیدی مهم قلمداد می‌کنند. در عین حال 47 درصد ساکنین سرزمین‌های اشغالی معتقدند ساکنین داخل اراضی اشغالی و دیاسپورا (صهیونیست‌های ساکن در سایر کشورهای جهان) در ماه‌های اخیر به دلیل جنگ غزه از هم دورتر شده‌اند.[1]

رژیم صهیونیستی (اسرائیل) , شهرک نشینان صهیونیست , طوفان الاقصی , فلسطین , حزب‌ الله لبنان ,

در همین حال آخرین آمار ارائه شده نشان می‌دهد در سال 2023 دست کم 38 درصد از تعداد یهودیانی که از سراسر دنیا به اراضی اشغالی مهاجرت کردند، کاسته شده است که به نظر می‌رسد این مسئله متأثر از حمله 7 اکتبر، جنگ غزه و حملات حزب الله بوده است.[2]

افزون بر مسئله مهاجرت معکوس که مؤید تداوم ناامنی و وجود خطر جنگ گسترده است، کاهش اعتماد به نهادهای حاکمیتی در روند اجرای وظایفشان نیز نشان دهنده بحران مشروعیت در فلسطین اشغالی است.

بر اساس نظرسنجی مؤسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل (INSS)، از آغاز جنگ غزه که صهیونیست‌ها از آن با عنوان «شمشیرهای آهنین» یاد می‌کنند اعتماد عمومی به نهادهای دولتی و امنیتی همچنان رو به کاهش است. این نظرسنجی نشان می‌دهد اگرچه در ماه آگوست 71 درصد اعلام کرده‌اند که به ارتش «اعتماد زیادی» دارند اما این رقم نسبت به ماه ژوئیه 6 درصد و نسبت به ماه اول جنگ 11 درصد کاهش داشته است.

علاوه براین میزان اعتماد به «هرتسی هالوی»، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل 11 درصد و میزان اعتماد به گزارش‌های «دانیل هاگاری»، سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی نیز 12 درصد تنزل داشته است. در این نظرسنجی میزان اعتماد به پلیس همچنان رو به کاهش و البته اندک است و به رقم نزدیک به 33 درصد رسیده است.

از سوی دیگر تنها 17 درصد شهرک نشینان صهیونیست اعلام کرده‌اند که به کابینه نتانیاهو «اعتماد زیادی» دارند. در این بین 25 درصد اعلام کردند به نتانیاهو اعتماد زیادی دارند که این رقم هم کاهش 6 درصدی نسبت به ماه قبل را نشان می‌دهد. میزان اعتماد به کنست هم تنها 15 درصد است.

در خصوص وجود احساس امنیت شخصی، فقط 24 درصد گفتند چنین حسی را در «حد بالایی» تجربه می‌کنند. در بخش روابط خارجی هم 55 درصد شهرک نشینان صهیونیست نگران انزوای بین‌المللی احتمالی اسرائیل در نتیجه اقدامات و جنایات جنگی در نوار غزه و واکنش جهانی به آن هستند.[3]

نکته قابل توجه در آمار منتشر شده این است که «عدم خوش‌بینی نسبت به آینده» و «افزایش تمایل به مهاجرت معکوس» بیش از آنکه متأثر از مسائلی مانند اختلاف سیاستمداران و احزاب و یا موضوعات اقتصادی، مشکلات اجتماعی، فقر و تبعیض باشد، در نتیجه «تداوم» نگرانی‌های امنیتی است.

به باور مراکز فکری و افکار سنجی در فلسطین اشغالی در حال حاضر هیچ دورنمای روشنی از خاتمه جنگ غزه و شاید مهمتر از آن، پایان یافتن تهدیدات حزب الله وجود ندارد. تجربه جنگی که از 7 اکتبر آغاز شد نشان می‌دهد برخلاف ادعای مقامات اسرائیلی، این رژیم قادر به نابودی توانمندی نظامی حزب الله نیست و در عین حال اخبار مربوط به تحرکات فلسطینی‌ها در کرانه باختری نیز گویای ادامه خطرات امنیتی است که بر فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی در اراضی اشغالی سایه افکنده است.

در همین خصوص گزارش‌های اقتصادی گوناگون نشان می‌دهد به دلیل احتمال وقوع جنگ گسترده، میزان جذب سرمایه در بخش فناوری‌های پیشرفته اسرائیل روند کاهشی داشته است. همچنین گزارش‌هایی از خروج نیروهای متخصص در حوزه‌های پزشکی و IT نیز وجود دارد که همگی نمایانگر آغاز روند خروج سرمایه و فناوری از سرزمین‌های اشغالی است.

[1] . https://www.israelhayom.co.il/news/local/article/16199354

[2] . https://www.ynetnews.com/article/byagms00yr

[3] . https://www.maariv.co.il/news/military/Article-1119879

0 نظر:

نظر بدهید