به گزارش اکو اقتصاد، به نقل از راشاتودی، صندوق بینالمللی پول (IMF) هشدار داد که درپی اختلالات تجارت جهانی و افزایش سیاستهای حمایتی و محافظهکارانه، انتظار میرود اقتصاد جهان در سال جاری میلادی با رشد کُندتری روبهرو شود و تورم بالاتری را تجربه کند.
اعمال تعرفههای گسترده از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، که به گفته وی با هدف اولویتدادن به تولید داخلی و بازنگری در توافقهای تجاری به نفع آمریکا انجام شده، شکاف شدیدی میان ایالات متحده و شرکای تجاری این کشور، از جمله اتحادیه اروپا و چین، ایجاد کرده است.
کریستالینا جورجیوا، مدیرعامل صندوق بینالمللی پول، روز پنجشنبه در سخنانی با اشاره به گزارش پیشروی این صندوق موسوم به «چشمانداز اقتصادی جهان»، خواستار اصلاحات فوری و تجدید همکاری جهانی شد.
وی گفت نوسانات مالی بهطرز چشمگیری در حال افزایش است و «ابهامهای پرهزینه سیاستهای تجاری» بهصورت بیسابقهای شدت یافتهاند.
وی با استناد به دادههای صندوق بینالمللی پول، تأکید کرد که نرخ مؤثر تعرفههای وارداتی آمریکا به سطحی رسیده که در چندین نسل گذشته هم سابقه نداشته است.
بر اساس این گزارش، گرچه جورجیوا به نام ترامپ مستقیماً اشاره نکرد، اما افزایش تعرفهها بهوضوح به اقدامات گستردهٔ تجاری دولت وی مربوط میشود؛ از جمله اعمال تعرفهٔ 10 درصدی روی تمام واردات و تعرفههای بسیار بالاتر روی کالاهای چینی، که برای برخی محصولات به 145 درصد نیز رسیده است.
چین نیز در واکنش به این اقدامات، میزان تعرفهها بر تمام کالاهای وارداتی از آمریکا را از 84 درصد به 125 درصد افزایش داده است که بزرگترین اقدام تلافیجویانهٔ این کشور تاکنون محسوب میشود.
اظهارات جورجیوا با نگرانیهای ابرازشده از سوی دیگر مقامات بلندپایهٔ اقتصادی در این هفته همسو بود؛ از جمله رؤسای بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) و بانک جهانی که دربارهٔ آثار مخرب سیاستهای تجاری دولت ترامپ هشدار دادهاند.
روز پنجشنبه، بانک مرکزی اروپا نیز با استناد به «چشمانداز تضعیفشده رشد اقتصادی» در نتیجهٔ تنشهای تجاری، نرخ بهره را کاهش داد.
فرانسوا بایرو، نخستوزیر فرانسه، طی اظهاراتی در روزهای اخیر ترامپ را به آغاز «جنگ تجاری جهانی بدون هشدار» متهم کرد و او را بهدلیل هدف قرار دادن همزمان رقبا و متحدان با تعرفههای گسترده و تخریب همکاریهای چنددهساله جهانی مورد انتقاد قرار داد.
سایر رهبران ارشد اتحادیه اروپا نیز هشدار دادهاند که این تعرفهها به تجارت جهانی آسیب زده است و ثبات اقتصادی را تهدید میکند.
اورزولا فندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا، این اقدام را «ضربهای سنگین» توصیف کرد، در حالی که پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا، تعرفهها را محکوم کرد و دونالد توسک، نخستوزیر لهستان نیز آنها را «بیمورد و احمقانه» دانست.
روز جمعه، ترامپ در دیدار با جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا بار دیگر موضع خود را تکرار کرد و گفت که برای نهاییکردن توافقهای تجاری «هیچ عجلهای» ندارد، چرا که معتقد است تعرفهها در حال ایجاد درآمد قابلتوجهی برای آمریکا هستند.